Teknik Bilgi

Ahşap Tamiri ve Bakımı Nasıl Yapılır

Bu yazımızda ahşap tamiri nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılmalıdır ve maliyeti nedir gibi konular ele alınacaktır. Yazı sonunda alternatif çözümler ve öneriler sunulacaktır.

1. Adım Tamir Edilecek Ahşaba Karar Verilmesi

Burada tamir için ahşap merdivende karar kıldık ve yaklaşık 20 yıldır değişmemiş çam 2.sınıf masif panelden imal edilen merdiveni yenilemeye başladık. Fotoğrafta görüldüğü üzere, ürün üzerindeki cila soyulmaya başlamış ve her tarafı çiziklerle dolmuş. Aynı zamanda sert cisimlerin düşmesinde kaynaklı küçük delikler oluştuğu da görülmektedir.

yıpranmış ahşap tamiri
çam merdiven

2. Adım Malzeme ve Ortamın Hazırlanması

Tamir esnasında etrafa oldukça talaş yayılacağı için çalışma alanında etkilenebileceğini düşündüğünüz bütün eşyaları koruduğunuza emin olun. Zımpara makinesi ile çalışacağınız durumlarda vakumlu zımpara kullanmanız ile birlikte dağılacak tozu büyük oranda azaltırsınız.

İçeriğimizde kullandığımız zımpara torbalı değil doğrudan dışarı üflemelidir.

koruma naylonu

Kullanılan Malzemeler

Ahşap Zımparası

 45,89
Ahşap Zımparası - Ölçü Seçenekli
Seçenekler

Rubio Monocoat Oil Plus 2C

 1.187,60 3.652,99
  • Rubio Monocoat Oil Plus 2C ahşap yağı, hem renklendirme hem de üstün korumasıyla diğer boyalardan hep bir adım öndedir.
  • Ürün, ahşabın doğal görünümünü korumasıyla birlikte sizlere 47 farklı renk seçeneğiyle ahşaplarınızı renklendirme seçeneği sunmaktadır.
  • Uygulama süreci hem yazılı hemde görsel olarak sitemizde mevcuttur.
  • Çoklu alımlarınız için iletişime geçebilirsiniz.
Seçenekler

3. Adım Eski Cilanın Sökülmesi

Yıpranmış ahşap üzerindeki cilanın tamamen yüzeyden sökülmesi gerekmektedir. Bu aşama makineli ya da makinesiz olarak gerçekleştirilebilir. Makinesiz gerçekleştirilmesi sizi oldukça yoracaktır çünkü cila ahşaba oldukça sıkı tutunmuş vaziyettedir. Kullanmanız gereken zımpara ilk olarak 40 kum olmalıdır. 40 kum oldukça yıpratıcı etkidedir ve cilayı kolay sürede sökecektir.

Gerekli Zımparalar

  1. 40 Kum
  2. 120 Kum
  3. 220 Kum

40 kum ile yüzeyden kazıdınız ve ağacı pürüzlü bir hale getirdiniz. Bu noktada 120 kum zımpara ile pürüzü azaltmanız gerekmektedir. 220 kum ile de yüzeyi, boyanın tutabileceği en ideal forma getirmelisiniz.

ahşap zımparalama
ahsap-zimparalama (2)
zimpara-yapimi
zımparalanmış ahşap

Zımparayı bitirdiğiniz zaman yapmanız gereken etrafı tamamen tozdan arındırmaktır. Yüzeyi temizlemek için çeşitli temizleyici ürünler kullanabileceğiniz gibi sadece nemli bez ile de temizleyebilirsiniz. Yüzeyin tamamen kuruduğuna emin olduğunuzda bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

4. Adım Yüzeydeki Boşlukların Macun ile Doldurulması

Yüzeydeki boşluklar için ahşabınızın renginde macun kullanmanız gerekmektedir. Boşluğa macunu ile doldurun ve üzerinden zımpara ile geçerek yüzeydeki boşlukları doldurduğunuza emin olun.

yıpranmış ahşap
macunlanmış ahşap
macunlanmış ahşap

5. Adım Ahşap Tamiri için İstenilen Boya ve Cilanın Sürülmesi

Biz bu aşamada kullanılması kolay olan bir tek kat boya seçtik. Renk olarak rubio natural görüntü ev sahibi tarafından tercih edildi.

Tek kat demek, sadece 1 kere boyayınca yüzeyi hazır hale getiren boyalardır.

Boyanın Kullanıma Hazır Hale Getirilmesi ve Sürülmesi

  • İki adet komponent bulunmaktadır. A ve B
  • Komponentler birbirleri ile bir kapta karıştırılmaldır.
  • Rulo fırça ve detay fırçası yeterli olacaktır.
  • Boya yapılacak alanın etrafını bantlayın
  • Rulo fırça ile boyarken detay fırçası ile de köşeleri boyayın
  • Her yere eşit boya uyguladığınıza emin olun.

Ahşap Tamiri Maliyet Hesabı

  • Rubio monocoat oil 2c küçük paket kullandık ve 10-15 metre kare boya yapılabileceği bilgisi dahilinde küçük paketin yeterli olacağına kanaat getirdik. 200₺ ( burada aynı ölçüdeki hemel wood oil 2c de kullanabilirsiniz. Renk seçeneği azdır fakat 100₺ ücreti vardır.
  • Zımpara olarak düşük kumdan yüksek kuma geçiş yaptık ve tavsiyemiz böyle büyük yerlerde elle zımpara yapmamanız ve makine tercih etmeniz yönünde olacaktır. 15₺
  • Fırçalar 20₺
  • Maske, eldiven 20₺
  • Hışır 25

 

Toplam = 260₺

 

 

Yorumumuz

Bu şekilde bir tamir işinin en zor kısmı zımparadır ve oldukça yorucudur.

Biz lazım olur gerekçesiyle fazla fırça alsak da bir adet rulo fırçası ve küçük numaralı fırça yeterli olacaktır.

Tamir etmek istediğiniz alanla ilgili sorularınızı canlı destek ekiplerimize veya doğrudan mail adreslerimize yazabilirsiniz. Tamir edeceğiniz ağaç türünün özelliklerini doğrudan masif panel sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın