Ahşap İşleme

Her Marangozun Sahip Olması Gereken 7 Elektrikli Alet

Ağaç işlerine yeni başlayan birçok kişi, gerekli elektrikli aletleriyle dolu bir ahşap atölyesi oluşturabilmek için bütçelerinin yeterli olmayacağı endişesini yaşar. Neyse ki bu işe başlamak için bir servet harcamak zorunda değilsiniz.

İşin başlangıcında ilk olarak elinizde bulunmasını tavsiye edebileceğim gerçekten yedi alet var ve çoğuda ucuz. Ağaç işlerine yeni başlayacak olanlar bu yedi aracı kullanarak oldukça fazla sayıda projeyle başa çıkabilirler.

1 - Daire Testere

Bazı insanlar; daire testerenin, ince bir ahşap işleme aletinden çok bir marangozluk aleti olduğunu düşünürken, bazıları ise buna katılmıyor. Daire testereden daha fazla  kullanım alanı olan temel el aleti yoktur. Pensli bir düz kenar ile kullanıldığında, daire testere, bir tablalı testere kadar hassas olabilir ve bir tablalı testereyle yapılabilecek birçok iş, özellikle kontrplak veya orta yoğunlukta bir lif levha gibi ürünleri kesmek gibi işler kolaylıkla yapılabilir. Ağaç işleri yapmayı düşünen biri ilk olarak kaliteli bir daire testere satın almalıdır. Zira başlangıçta muhtemelen en fazla kullanacağınız alet olacaktır.

2 - Elektrikli Matkap

Bazıları bu listede şarjlı bir matkap görmeyi bekleyebilir. Ancak temel elektrikli ağaç işleme aletleri hakkında konuşuyorsak, kablolu bir matkap daha çok yönlüdür ve daha güçlüdür. Tabii, şarjlı ve kablosuz bir matkap daha taşınabilir ve pratik gibi görülebilir. Ancak kablolu matkaplar daha ucuzdur ve kablosuz bir matkaptan daha fazlasını yapabilirler. Kablolu bir matkap seçerken, 3/8-inç veya 1/2-inç kilitleme tertibatlı, tuşlu ya da tuşsuz, düz matkap veya darbeli matkap vb. isteyip istemediğiniz gibi göz önünde bulundurulması gereken bazı seçenekler vardır. Kablolu matkaplar hakkındaki bu makalede bu seçeneklerle ilgili her şeyi öğrenebilirsiniz (alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda öneriler de bulacaksınız.)

3 - Motorlu Oyma Testeresi

Yeni başlayanlar için üçüncü araç motorlu oyma testeresidir. Motorlu oyma testeresi, kullanıcının ahşapta kavisli ve dairesel kalıplar kesmesini sağlar. Elbette, bir şerit testere muhtemelen daha doğru bir seçim olacak ve daha kalın ahşapların kesilmesini sağlayacaktır. Ancak yeni başlayanlar için motorlu oyma testere (bazen Kılıç Testere olarak da adlandırılır) mükemmel derecede etkili olabilir. Çok yönlülük için, elinize iyi oturan, kolay bir bıçak değiştirme sistemine sahip ve yörüngesi üzerinde dönebilen kablolu bir motorlu oyma testeresi seçmelisiniz.

4 - Yörüngeli Zımpara

Ağaç işlerine yeni başlayan birinin alması gereken dördüncü en önemli elektrikli el aleti yörüngeli zımparadır. El zımparaları daha ucuzdur, normal zımpara kağıtları da (dört bölüme kesilmiş) kullanılabilir. Ancak, yörüngeli zımparada kanca ve halka tutturulmuş zımpara diskleri mevcuttur ve rasgele bir şekilde zımparalama yapmaya izin verir. Bu sayede, zımparalama nedeniyle ahşap üzerinde zımpara izlerinin ortaya çıkma olasılığı azalır. Burada dikkat etmeniz gereken husus satın almayı tercih ettiğiniz modele uygun zımparalama disklerinin bulunduğunuz yerde kolayca bulunabilir olmasıdır.Uygun zımparalamada en önemli husus, önceki zımparalamadan geride kalan izleri azaltmak veya çıkarmak için işlem yaparken aşamalı olarak daha ince zımparalar kullanmaktır.

5 - Tablalı Testere

Ahşap atölyenizde yukarıda belirtilen dört el aletini aldınız ve bunları kullanma konusunda artık sorun yaşamıyorsanız, sıra ilk (ve muhtemelen en önemli) büyük aleti almaya gelmiş demektir. Tablalı testere, her atölyenin kalbi ve ruhudur. Bu nedenle bütçenizin yettiği en iyi tabla testereyi almanızı tavsiye ederim. Hangi özellikleri gerçekten istediğinizi öğrenmek, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun tablalı testereyi seçmek için zaman ayırmalısınız.

6 - Kızaklı Gönye Testere

Ahşap atölyeniz için mükemmel bir tablalı testere seçmenizin ardından, bir sonraki önemli satın alma işleminiz kızaklı gönye testere olacaktır. Kızaklı gönye testere, bir ahşap parçasının uçlarında bileşik açıları (şevli, gönye burun ve birleşik kesimler) kesmek için eşsizdir. Kızaklı gönye testeresiyle hassas kesim yapma yeteneğinizi geliştirdikten sonra, daire testerenize artık eskisinden daha az ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz. Detaylı bilgi için buradan ulaşabilirsiniz.

7 - Freze

Her yeni marangoz için tavsiye ettiğim son alet kaliteli bir frezedir. Günümüzde mevcut birçok freze iki farklı çeşit taban sunar (sabit ve daldırmalı). Kaliteli bir sabit taban modeli oldukça fazla sayıda görevi yerine getirecektir. Bu modeller bir freze masasına da monte edilebilmektedirler. Bu masayı uygun fiyata satın alabileceğiniz gibi kendiniz de inşa edebilirsiniz. En az 2-HP güce ve elektronik değişken hız kontrollerine (daha büyük kesme uçlarının daha yavaş hız kullanması gerektiği için) sahip, yumuşak bir başlangıç mekanizması bulunan ve değişiklik yapmanın biraz kolay olduğu (tercihen hem 13 mm hem de 6,5 mm freze ucu kullanabilme özelliğine sahip) bir freze modeli seçin. Detaylı bilgi için buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın